24 Ocak 2011 Pazartesi

Macar Usulü Gulaş Çorbası



Akşam menüsü; gulaş çorbası, mantı ve salata:)
Bugün işten izin aldım, bir kaç tahlil için doktora gitmem gerekiyordu. Öğle yemeğini yemeden akşam ne yemek yapsam derdine düştüm.
Kasım ayında Macaristan'a gittik. Gulaş Macarların en meşhur yemeği. Gittiğimiz tüm restoranlarda vardı. Bizim tas kebabına çok benziyor ama onlar biraz sulu yemeği seviyorlar. Bize göre yemek olsada onlar buna çorba diyorlar ve genellikle lahana turşusu ile servis ediyorlar. Aslında içine paprika denilen baharatlarından ekliyorlar toz kırmızı bibere benzediğini düşünüyorum. Tatlılar dışında neredeyse tüm yemeklerinde kullanıyorlar. Hediyelik eşya satan tüm dükkanlarda vardı hatta Estergon Kalesi'nden dönerken bir köye uğradık bu köyde bolca hediyelikler mevcuttu. Hatta Türk bir satıcıya bile denk geldik, bize demleme çay ikram etmişti. Bir mutfak önlüğünün üzerinde Türkçe gulaş tarifi bile vardı. Türkler bu köye epey rağbet ediyorlarmış meğer:)


Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
300 gr dana kuşbaşı
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet kereviz
1 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
4 su bardağı su
tuz, karabiber


Yapılışı:
Dana eti gulaş büyüklüğünde yani kuşbaşından biraz büyük doğrayın. Marketten alacağınız kuşbaşı etlerden gulaş olanını tercih edebilirsiniz. Soğanları ince kıyın. Sarımsağı soyup, dövün. Biberi ince halkalar halinde, patatesi ise 1 cm'lik küpler halinde kesin. Domatesi küp küp kesin. Evet tüm hazırlıklar tamam, şimdi çorbanın yapımına başlayabiliriz.

Tencereye tereyağını koyun, soğanları hafif ateşte kavurun. Eti ekleyip soğanlarla birlikte 2-3 dakika kavurun. Üzerine sarımsak, kimyon , toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın ve etin suyunu bırakması ve tekrar çekmesi için ara ara konrollü bir şekilde karıştırın. Etin suyu çok azalırsa sıcak su ilave edip eti pişirmeye devam edebilirsiniz. Etler piştikten sonra sırayla kereviz ve patatesi ekleyebilirsiniz. Sıcak suyu ekleyip karıştırın, kaymaya başladıktan sonra domates ve biberleri ekleyin. Kısık ateşte patatesler ezilmeyinceye kadar pişirin.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2011 Pazar

Sebze Yatağında Levrek

Balığın en sevdiğim pişirme yöndemi fırında pişirmek, üstelik tarifteki sebzelerle çok lezzetli oluyor.

Malzemeler (2 kişilik):
2 adet levrek 3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
1 büyük soğan
maydanoz
yarım çay bardağı zeytin yağı ile karıştırılmış baharat (karabiber, kırmızı biber, italyan otları vb )

Bu tarife patateste eklenebilir. Çipura ile de yapılabilir. Her iki balık ile denedim, gayet lezzetli oluyor.


Yapılışı:

Sebzeleri kesip borcama yada benim gibi toprak kaba alıp baharatlı zeytin yağı ile karıştırın.












Balıklara bıçakla kesik atıp kalan zeytinyağı ve baharat karışımı sürülür. İç kısmına defne yaprağı koymayı ihmal etmeyin.












200 C' de yaklaşık 45 dakika pişirilir.












Ve sofranın en son hali:) Midye dolmanın yanında görülen nar ekşili sarımsak sosu, tavsiye ederim balığa çok güzel bir lezzet veriyor.















Afiyet olsun.

Cevizli Fındıklı Güllaç


Geçen gün iş çıkışı uğradığım markette güllaç yapraklarını görünce dayanamadım aldım. Yalnızca ramazanda yapılmasından hep şikayet etmişimdir. Aslında çok güzel ve hafif bir talıtdır güllaç, 4 mevsim yenir. Haksız mıyım???



İçindekiler:

1,5 kg süt
500 gr şeker
1 paket güllaç yaprağı (yaklaşık 10 adet)
nar taneleri
isteğe göre 1 paket vanilya ve gül suyu eklenebilir ben sütün içine ekledim.


Yapılışı:
Şeker ve süt ocakta ısıtılır ve şekerin çözünmesi sağlanır. Dikkat edilmesi gereken şey yaprakların verimli şekilde ıslanması için sütün çok sıcak ya da soğuk olmamasıdır. Sütün ılık olması gerekir. Yaprakların yarısı tepsiye birer birer dizilirken her bir kata sütlü karışımdan eklenir. En üste dövülmüş ceviz, fındık ya da benim yaptığım gibi ikisinin karışımı konulabilir. Kalan yapraklarda arasına sütlü karışımdan eklenerek tepsiye dizilir. Üzerine dövülmüş fındık ve nar serpilir.


Kalp yapımı eşime ait :) Teşekkürler, seni seviyorum :)


Afiyet olsun:)