24 Ocak 2011 Pazartesi

Macar Usulü Gulaş Çorbası



Akşam menüsü; gulaş çorbası, mantı ve salata:)
Bugün işten izin aldım, bir kaç tahlil için doktora gitmem gerekiyordu. Öğle yemeğini yemeden akşam ne yemek yapsam derdine düştüm.
Kasım ayında Macaristan'a gittik. Gulaş Macarların en meşhur yemeği. Gittiğimiz tüm restoranlarda vardı. Bizim tas kebabına çok benziyor ama onlar biraz sulu yemeği seviyorlar. Bize göre yemek olsada onlar buna çorba diyorlar ve genellikle lahana turşusu ile servis ediyorlar. Aslında içine paprika denilen baharatlarından ekliyorlar toz kırmızı bibere benzediğini düşünüyorum. Tatlılar dışında neredeyse tüm yemeklerinde kullanıyorlar. Hediyelik eşya satan tüm dükkanlarda vardı hatta Estergon Kalesi'nden dönerken bir köye uğradık bu köyde bolca hediyelikler mevcuttu. Hatta Türk bir satıcıya bile denk geldik, bize demleme çay ikram etmişti. Bir mutfak önlüğünün üzerinde Türkçe gulaş tarifi bile vardı. Türkler bu köye epey rağbet ediyorlarmış meğer:)


Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
300 gr dana kuşbaşı
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet kereviz
1 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
4 su bardağı su
tuz, karabiber


Yapılışı:
Dana eti gulaş büyüklüğünde yani kuşbaşından biraz büyük doğrayın. Marketten alacağınız kuşbaşı etlerden gulaş olanını tercih edebilirsiniz. Soğanları ince kıyın. Sarımsağı soyup, dövün. Biberi ince halkalar halinde, patatesi ise 1 cm'lik küpler halinde kesin. Domatesi küp küp kesin. Evet tüm hazırlıklar tamam, şimdi çorbanın yapımına başlayabiliriz.

Tencereye tereyağını koyun, soğanları hafif ateşte kavurun. Eti ekleyip soğanlarla birlikte 2-3 dakika kavurun. Üzerine sarımsak, kimyon , toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın ve etin suyunu bırakması ve tekrar çekmesi için ara ara konrollü bir şekilde karıştırın. Etin suyu çok azalırsa sıcak su ilave edip eti pişirmeye devam edebilirsiniz. Etler piştikten sonra sırayla kereviz ve patatesi ekleyebilirsiniz. Sıcak suyu ekleyip karıştırın, kaymaya başladıktan sonra domates ve biberleri ekleyin. Kısık ateşte patatesler ezilmeyinceye kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder